Masseren in de klas

 

Aanraken is een van de basisbehoeften van mensen. Tijdens de lessen ‘massage in de klas’ leren leerlingen elkaar op een aandachtige manier aan te raken door middel van allerlei speelse oefeningen.

Onderlinge massage bevordert het (zelf)vertrouwen en groepsgevoel, het maakt leerlingen weerbaarder doordat ze hun eigen grenzen en die van een ander leren kennen en respecteren.

Leerlingen kunnen zich beter concentreren, leren en slapen beter en zijn socialer. Ze leren goed naar hun lichaam te luisteren en zich te verplaatsen in de ander, daardoor werken en spelen ze beter samen.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die regelmatig oefenen met gewenste aanraking in een veilige omgeving assertiever zijn in situaties van ongewenste aanraking. Ze halen betere leerresultaten doordat massage de werking van de hersenen bevordert. Pestgedrag vermindert sterk doordat kinderen zichzelf en anderen beter leren kennen, begrijpen en waarderen.

Ook leuk om te weten is dat tijdens massage het hormoon oxytocine vrij komt, dat zorgt voor verbondenheid en vertrouwen en het geeft rust en ontspanning, het maakt je beter bestand tegen spanning en negatieve gevoelens. De oefeningen worden in de klas gedaan met de gewone kleren aan. Massage in de klas is erg leuk om samen te beleven!