zanglessen

Iedere stem is uniek. Iedere zanger of zangeres heeft een eigen geluid. Iedere leerling heeft zijn eigen smaak en stijl en iedere leerling komt op een ander niveau binnen. Om hier goed mee om te kunnen gaan is een lesmethode vereist die uitgaat van de individuele leerling met eigen mogelijkheden en kwaliteiten.

Tijdens de eerste les(sen) luister ik goed naar de specifieke karakteristieken van je stem en jouw specifieke wensen als leerling. Op basis van mijn ervaring stel ik je vervolgens een lesprogramma voor, waarbij ik ook ruimte laat voor jouw eigen inbreng en voorkeur van repertoire. Hierdoor kunnen de lessen per leerling dan ook enorm verschillen.

Wel hanteer ik een vaste structuur tijdens mijn lessen: Eerst warmen we je stem op door middel van verschillende stemoefeningen en techniektrainingen. Afhankelijk van jou als leerling en jouw specifieke stem wordt aandacht besteed aan houding, ademhaling, ademsteun, twang, stemfuncties, registeregalisatie, tilting, sobbing, retraction, frasering, dynamiek, articulatie, klankkleur maar ook presentatie, tekstinterpretatie en microfoontechniek. Het laatste deel van de les bestaat uit het toepassen van de getrainde technieken in zelf- of samen gekozen liedjes. Op deze manier wordt samen gewerkt aan het opbouwen van jouw eigen repertoire met behulp van CVT- en EVT-technieken.

Regelmatig bied ik mijn leerlingen die dit leuk vinden de kans om op te treden. Naast dat je hiermee podiumervaring op doet leer je om niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen te zingen.

Bijzonder trots ben ik op Maaike Vos en Marieke Dollekamp, twee oud-leerlingen van mij, die behoorlijk succesvol waren in de talentenshows ‘X-factor’ en ‘the Voice of Holland’.

Who’s next?!